Κείμενο που μοιράζεται στη σχολή ενάντια στην έκθεση αξιολόγησης

αξιολογηση1αξιολογηση2

Ενάντια στην “αξιολόγηση” των ζωών μας

Εδώ και λίγο καιρό έχει δημοσιευτεί στο site της σχολής, η τελική εξωτερική έκθεση αξιολόγησης του τμήματος φυσικής. Μέσα στην κακογραμμένη αυτή 30σέλιδη έκθεση που διάφορά της σημεία επαναλαμβάνονται 5 και 6 φορές, δεσπόζουνε ορισμένες προτάσεις-διαμάντια των αξιολογητών, για να «γίνει καλύτερο το τμήμα». Προτάσεις, που έρχονται να πατήσουν στις πλάτες των φοιτητών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) και των εργαζομένων στο φυσικό. Προτάσεις ακόμα που είναι κατάφωρα παράλογες. Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Παρά τις πρόσφατες φλυαρίες του κράτους για «υπερβολικά πολλούς εργαζόμενους» στα πανεπιστήμια, οι αξιολογητές επισημαίνουν το προφανές: υπάρχει έλλειψη τεχνικού, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού στο φυσικό. Η μεγαλύτερη έλλειψη παρατηρείται στο τεχνικό προσωπικό των εργαστηρίων. Και ποια είναι η πρόταση των αξιολογητών; Μήπως παραπάνω προσλήψεις με καλύτερους όρους εργασίας; Αμ δε. Η πρότασή τους είναι να καλύπτουν τα κενά όλο και περισσότερο οι μεταπτυχιακοί, οι οποίοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε ένα καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης, με χαμηλό (ή καθόλου) μεροκάματο και εξαντλητικά ωράρια. Τέτοιου είδους προτάσεις στοχεύουν να χαμηλώσουν τους μισθούς των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, ώστε να είναι ακόμα πιο εύφορο το έδαφος για την (μελλοντική και τωρινή) κερδοφορία των επιχειρήσεων σε αυτά.

Αλλά, υπάρχουν κι άλλες προτάσεις που αφορούν πιο άμεσα τους προπτυχιακούς φοιτητές. Επισημαίνεται στην έκθεση ότι είναι επιτακτικό, η παρακολούθηση των μαθηματικών να είναι υποχρεωτική! Εμείς, είμαστε σίγουροι: μετά τα μαθηματικά, θα γίνει η παρακολούθηση όλο και περισσότερων μαθημάτων υποχρεωτική, γιατί στοχεύουν να κάνουν το πανεπιστήμιο όπως το σχολείο, δημιουργώντας έτσι μια κατάσταση όπου δεν θα καθορίζουμε εμείς την καθημερινότητά μας.

Προτείνεται, ακόμα, η εφαρμογή του Σύμβουλου Καθηγητή να γίνει επίσης υποχρεωτική. Το μέτρο αυτό, τίθεται από την αξιολόγηση σε μια νέα βαση: θα πρέπει ο κάθε φοιτητής να έχει έναν Σύμβουλο Καθηγητή πάνω απ’ το κεφάλι του, να του λέει τι να κάνει με τη σχολή, τα μαθήματα και το διάβασμα. Ένα ακόμα βήμα εντατικοποίησης των σπουδών είναι η πρόταση των αξιολογητών για  συνεχείς «εξεταστικές» μέσα στο εξάμηνο. Είναι σαφές: οι αξιολογητές μας θέλουν άνευρους επιστήμονες, που δεν θα ασχολούμαστε με τίποτα άλλο πέρα απο τη φυσική. Και μην ξεχνάμε, ότι τέτοιου είδους μέτρα δεσμεύουν περισσότερο από τον πολύτιμό μας χρόνο, την στιγμή που πολλοί από μας αναγκάζονται να εργάζονται για να τα φέρουν βόλτα.

Οι αξιολογητές παρατηρούν, ακόμα, πως η παρακολούθηση είναι χαμηλή, στη σχολή υπάρχουν φοιτητές που δεν ενδιαφέρονται για την φυσική, υπάρχουν πολλοί ανενεργοί φοιτητές, ενώ λίγοι είναι αυτοί που μπαίνουν στην κατεύθυνση στο 4ο έτος. Σε συνδυασμό με τις προηγούμενες προτάσεις, λένε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εισακτέων, από τους 240 στους 80-100 (!!!), για να γίνει τάχα πιο αποδοτική η διδασκαλία στο τμήμα και να μπαίνουν στη σχολή μόνο όσοι ενδιαφέρονται.  Στην πραγματικότητα θέλουν να λύσουν εις βάρος μας το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στο τμήμα και να «ξεσκαρτάρουν» τους φοιτητές του φυσικού που δεν έχουν απαραίτητα βλέψεις να γίνουν ερευνητές ή μεγαλοκαθηγητές.

Και προφανώς, από την έκθεση αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει η νεοφιλελεύθερη ρητορεία ενάντια στις καταλήψεις της σχολής από τους φοιτητές, όπως επίσης και ενάντια στις απεργίες των εργαζομένων στο πανεπιστήμιο. Είναι δεδομένο, πως οι αγώνες που ξεσπάνε στις σχολές, δεν έχουνε κανένα χώρο στο μίζερο πανεπιστήμιο που σχεδιάζουνε.

Οι προθέσεις των αξιολογητών δεν είναι ούτε αγαθές, ούτε ουδέτερες. Αυτό που θέλουν αυτοί, όπως επίσης το κράτος και οι ιδιώτες, είναι ένα πανεπιστήμιο του οποίου τον έλεγχο δεν θα έχουν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι σε αυτό. Ένα πανεπιστήμιο με χαμηλά μεροκάματα, βορά στα θηρία του κεφαλαίου, που εισβάλει όλο και περισσότερο για νέα κέρδη. Θέλουν ακόμα, οι φοιτητές να μην έχουν κανένα έλεγχο στις σπουδές τους, γιατί πρέπει να διαβάζουν σα σκυλιά και να τελειώνουν «όταν πρέπει». Και προφανώς, για τους αξιολογητές, το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ένας στρατώνας, όπου η πολιτική και ταξική οργάνωση,  φοιτητών και εργαζομένων, περισσεύουν και δεν έχουν καθόλου χώρο σε αυτόν. Χώρο στο πανεπιστήμιο έχουν μόνο τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι έρευνες και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Γιατί..

Η αξιολόγηση προωθεί την:

  • περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων
  • ολόπλευρη αποστείρωση της σχολής μας
  • βάρβαρη εντατικοποίηση των σπουδών μας

Η δικιά μας απάντηση ποια θα είναι;

ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού