Κείμενο για τους “αιώνιους” φοιτητές

aiwnioiΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΑΙΩΝΙΟΥΣ” ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Πριν από λίγο καιρό, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως προτίθεται να εφαρμόσει τον νόμο σύμφωνα με τον οποίο όσοι φοιτητές εισήχθησαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας πριν το 2006, θα διαγραφούν άμεσα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Αρβανιτόπουλος, η διαγραφή των “αιώνιων” φοιτητών (που υπολογίζονται γύρω στους 180.000), “πρώτον είναι θέμα τάξεως, και, δεύτερον, είναι και ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει και με το κόστος στον φορολογούμενο πολίτη“. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιωτάκης, που λίγο καιρό πριν είχε δηλώσει πως οι “αιώνιοι” φοιτητές αποτελούν οικονομικό πρόβλημα για το πανεπιστήμιο. Ο Αρβανιτόπουλος και τα τσουτσέκια του λένε ξεκάθαρα ψέματα, αλλά ας δούμε το θέμα λίγο πιο αναλυτικά.

Είναι αυτονόητο πως το υπουργείο αντιμετωπίζει το ζήτημα ως ζήτημα επιβολής της τάξης. Την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση έχει το ελληνικό κράτος για μια σειρά από τέτοια ζητήματα. Γι’ αυτό, η επιβολή του δόγματος “νόμος και τάξη” εφαρμόζεται σε επιστρατεύσεις εργατών που απεργούν, καταστολή όσων αγωνίζονται και αγγίζει και τα πανεπιστήμια, όπου θέλει να “ξεσκαρτάρει” τους φοιτητές που ονομάζει “αιώνιους”.

Πέρα από αυτό, όμως, το επιχείρημα ότι οι “αιώνιοι” φοιτητές κοστίζουν στο ελληνικό κράτος είναι παραβίαση της κοινής λογικής και υποκρισία. Αφενός μεν, γιατί οι φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα κανονικά εξάμηνα σπουδών, δεν δικαιούνται φοιτητικό πάσο, πράγμα που σημαίνει πως δεν έχουν καμία πρόσβαση στα φοιτητικά “προνόμια” (δωρεάν σίτιση, μειωμένη μεταφορά κλπ), και προφανώς δεν παίρνουν καινούργια συγγράμματα, από την στιγμή που τα έχουν ήδη προμηθευτεί! Αφετέρου δε, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να μιλάει το υπουργείο για οικονομικό πρόβλημα των πανεπιστημίων, την στιγμή που αυτό έχει μειώσει τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων στο ελάχιστο. Την στιγμή, που το ελληνικό κράτος έχει λεφτά για στρατό και μπάτσους, αλλά δεν έχει λεφτά για μισθούς των εργαζομένων στα πανεπιστήμια. Την στιγμή που το Πανεπιστήμια Πατρών, έχει λεφτά για να βάφει τους τοίχους των σχολών εν όψει αξιολόγησης. Έχει, επίσης, 2.500€ στο Παιδαγωγικό για να φτιάξει πάτωμα καθηγήτριας, με το σκεπτικό ότι “δεν είχαμε τί να τα κάνουμε”. Έχει, τέλος λεφτά για να κάνει άχρηστες γκλαμουράτες εκδηλώσεις και σεμινάρια, σε συνεργασία με την εταιρία Patras Catering. Και παρόλα αυτά, οι “αιώνιοι” φοιτητές είναι αυτοί που δημιουργούν οικονομικό πρόβλημα στα πανεπιστήμια!

Και προφανώς, οι “αιώνιοι” φοιτητές είναι αυτοί που αναγκάζονται να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα με τη σχολή τους μιας και το κόστος φοίτησης πέφτει όλο και περισσότερο στις πλάτες μας (νοίκια, εισιτήρια κλπ), οπότε αργούν να την τελειώσουν. Επομένως, οι διαγραφές των “αιώνιων” φοιτητών εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο επιβολής ταξικών φραγμών για την είσοδο στα πανεπιστήμια, για να σπουδάζουν μόνο όσοι μπορούν να ανταπεξέλθουν πλήρως οικονομικά στα έξοδα των σπουδών τους.

Οι στοχεύσεις του υπουργείου και του κράτους είναι σαφείς: ξεκινώντας με τους “αιώνιους” φοιτητές, θέλουν να επιβάλλουν την λογική των διαγραφών φοιτητών ως αυτονόητη. Έτσι, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει καθόλου αν σε λίγα χρόνια από τώρα διαγραφούν και οι φοιτητές που ξεπερνούν το όριο φοίτησης του 2ν και του ν+2. Όσον αφορά στις φήμες για επιβολή προστίμου στους “αιώνιους” φοιτητές για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, στρώνεται σιγά-σιγά το έδαφος για την μελλοντική επιβολή διδάκτρων για να σπουδάζουμε, σε κάποιο ίδρυμα της τριτοβάθμιας. Και μην ξεχνάμε, πως τέτοιου είδους μέτρα συμβάλλουν στην εντατικοποίηση των σπουδών μας, ούτως ώστε οι φοιτητές να μην ασχολούνται με τίποτα άλλο πέρα από τα μαθήματα και τα εργαστήρια.

Η διαγραφή των “αιώνιων” φοιτητών μας αφορά όλους. Κατ’ αρχάς, επειδή στη θέση τους μπορεί να βρεθούμε πολλοί από εμάς σε λίγα χρόνια. Επειδή, αν οι διαγραφές αυτές μείνουν αναπάντητες, θα είναι ακόμα πιο εύκολο για το υπουργείο να διαγράφει αβέρτα φοιτητές στο μέλλον. Αλλά είναι και ζήτημα ταξικής αξιοπρέπειας για μας, να υπερασπιστούμε τους φοιτητές που δυσκολεύονται να τελειώσουν τη σχολή στα προβλεπόμενα χρόνια και να μην αφήσουμε κανένα φοιτητή μόνο του στα δόντια του κάθε υπουργείου.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΕ ΑΕΙ και ΤΕΙ!

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού